2015. szeptember 8.

Elizabeth Lowell: A Savoy-átok

Kép  forrása: Moly
Ismertető:
Lacey Quinn néhány évvel ezelõtt több száz festményt örökölt nagyapjától, a kaliforniai impresszionisták egyik – szerinte érdemtelenül mellõzött – képviselõjétõl. Maga is festõ, mellesleg régiségkereskedõ lévén Lacey elhatározza, hogy megmutatja „Szivárvány nagypapa” (ahogyan õ nevezi) alkotásait az egyik legismertebb plein air festõnõnek, akit a szakma egyszerûen La Susaként emleget.
A bemutatásra kiválasztott három kép egyike a majd' kilencvenévesen nyomtalanul eltûnt és halottnak hitt David Quinn életmûvének sajátos, zárt egységet alkotó, ún. Halál-sorozatából való, amely hátborzongató hûséggel dolgozott fel számtalan változatban három „témát”: autóbaleset, égõ ház, vízbefúló nõ. A másik kettõ viszont tájkép, amelyek stílusa és technikája kísértetiesen emlékeztet egy közel harminc éve halott ifjú tehetség, Lewis Marten festményeihez.

Amikor a képek a nyilvánosság elé kerülnek, megindul a lavina. Laceyvel sorozatban ijesztõ események történnek. A testõrül mellé szegõdõ egykori rendõr, Ian Lapstrake számára egyre nyilvánvalóbb, hogy valaki azt szeretné, a feltehetõen megtörtént és mûvészileg megörökített hajdani „balesetek” örökre a feledés homályába vesszenek. A kirakós játék darabjai csak lassan állnak össze. A szálak végül egyértelmûen a Kalifornia Moreno megyéjét kézben tartó dúsgazdag Savoy-Forrest család felé vezetnek, melynek birtokán az egykori híres mûvésztelep, az Artist's Cove is található. A rejtély kulcsa az lesz, amikor kiderül, mit is örökítettek meg valójában a Halál-sorozat festményei.
Vélemény:

Megtetszett az ajánló alapján, és igyekeztem minél hamarabb megszerezni.
A történet jó, kellőképpen rejtélyes és sok helyütt izgalmas, remek csavarokkal tarkított.
Kicsit zavart a sok Savoy, Forrest, és Savoy-Forrest név, egy idő után belezavarodtam. Még családfát is csináltam, hogy követni tudjam, ki kinek a kicsodája, hogyan kapcsolódik egyik ember a másikhoz.
Nem mondom, hogy meglepett a vége, mert valahol lehetett rá számítani. Időhiány miatt lassan haladtam vele, de egyáltalán nem unalmas könyv.
Összességében nem volt rossz, újraolvasós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése