2018. június 9.

Sienna Cole: Lefelé a folyón

Spoilert is tartalmazó értékelés következik.

Kép: saját
Nyomasztó, izgalmas, drámai…

Ezek jutnak először eszembe Sienna Cole új könyvéről.

2002-ben Alice Carrington minden sajtónak eljuttat egy levelet és egy fényképet, melyben nyilvánosságra hozza, hogy viszonya volt annak a középiskolának az igazgatójával, ahová járt. A hírből azonnal botrány lesz, de míg a férfit elviszik a rendőrök, addig Alice-t nem tudják kikérdezni, mert eltűnt. A levél feladása után összepakolt, majd nyoma veszett. Ezzel azonban olyan események láncolatát indítja el, amire ő maga sem számít.

A történet három szemszögből bontakozik ki előttünk. Elsőként ugrunk az időben tizenöt évet, és megismerjük Lynn Walkert, aki egy tennesseei porfészekben dolgozik pincérnőként. Egyedül neveli a lányát, miközben egykori élettársa , Scott börtönben ül. Ha nem lenne elég gondja, még a Scott által felhalmozott tartozást is neki kell kifizetnie. Ezért pedig sokszor olyat tesz, amire ő maga sem büszke. Egy napon azonban megismeri Jeffet, a régen híres festőt, és ezzel megváltozik az élete.

*

Frank Carringtonnak minden fontosabb volt, mint a családja. A munkája volt a mindene, a feleségét és a gyerekeit pedig egyre többször hanyagolta. Mikor botrány lett a lánya írt levélből, és kiderült, hogy Alice eltűnt, igazi tigrisként harcolt. Nem csak azért, hogy Holden megkapja a méltó büntetést, amiért megrontott egy kiskorút, hanem azért is, hogy megtalálja imádott kislányát. Először még az egész családnak hihetetlen volt, hogy Ally mit tett, mi vihette rá erre, hisz nem ilyennek ismerték. Frank egyfolytában a nyomozókon lógott, és teljesen megváltozott. Érezte, hogy valaminek lennie kell, és tudta, hogy meg is fogja találni. De ezzel egy időben egyre inkább eltávolodott a családjától. Majd Ally keresése során egy friss nyom Hohenwaldba vezette, ahol megismerte az akkor huszonnégy éves Lynnt, és ezzel a sorsa új irányt vett.

*

Jeffrey Mills sosem ismerte az apját. Az anyjával nőtt fel, aki azonban mélyen vallásos volt, és eszerint is nevelte a fiát. Nehéz volt barátokat szerezni, és amikor sikerült neki, az anyja azt sem nézte jó szemmel. Viszont így találkozott először nagy szerelmével: a festészettel. És innentől nem volt visszaút. A főiskolán tanára hatására alapjaiban változott meg az élete. Egyik napról a másikra olyan világba került, amiről álmodni sem mert soha. De Ally Carrington eltűnése az ő életét is felbolygatta…


Ugyan egyik szereplő élete, múltja sem makulátlan, mégis Jeff az, aki a legtöbb szörnyűségen keresztülment. Sosem volt igazán helye sehol. Talán ő az, akit a leginkább megismerhettünk a könyvalapjain. De Lynn és Frank is remekül meg lett alkotva. Ahogy haladunk előre a történetben, minden apró mozzanat a helyére kerül, és ami az elején még mély gödör, az egyre inkább betemetődik, míg a végére elsimul minden. Milyen érdekes, és milyen igaz: Egy pillangó megrebbenti a szárnyát Pekingben, és New Yorkban elered az eső. Egy apró kis dolog mennyi gondot okozhat, egy valaki tette pedig mekkora folyamot indíthat el három másik ember életében…

Az egész könyv tele van fájdalommal, sötétséggel, titkokkal és érzelmekkel. Ettől olyan valós. Az epilógusnál eszembe jutottak azok a műsorok, amik egy külföldi csatornán mennek, és régi rejtélyekről mesélnek. Igaz történet is lehetne a Lefelé a folyón, hiszen a benne szereplő emberek akár a szomszédaink is lehetnének (akikről nem is sejtenénk, hogy nem azok, akiknek mondják magukat, vagy épp sötét titkot őriznek), és bárkivel megtörténhetne, ami a könyvben. Ettől olyan életszagú.

Rekordgyorsasággal végeztem vele, amikor csak időm volt, már vettem is kezembe. Letehetetlen volt, minden oldalán tűkön ülve vártam, hogy vajon mi történik pár lappal később. Nem csalódtam, örülök, hogy elolvastam.

Kedves Sienna, köszönöm az élményt, a könyvet pedig az Álomgyár Kiadónak. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése