2015. szeptember 15.

Agatha Christie 125


Ma 125 éve, hogy megszületett minden idők legsikeresebb detektívregény-írója, a krimi királynőjének is kikiáltott Agatha Christie





Ma a legtöbb sajtó megemlékezett a krimik nagyasszonyáról, természetes volt hát, hogy mi magyarok sem maradhatunk ki belőle.

Az Európa Könyvkiadó és az Agatha Christie könyvek is részt vett a nap színesebbé tételében. Míg a közösségi oldal apróbb érdekességekkel készült, addig a kiadó két játékot is meghirdetett.

Az első egy klasszikus nyomozós, remek felépítéssel: Slack felügyelő gyilkossági ügyben nyomoz St. Mary Meadben, nekünk pedig – Miss Marple-lel karöltve – ki kell találnunk, mi is történt. Itt tudtok játszani. Megéri, mert a tíz leggyorsabb helyesen válaszoló könyvjutalmat kap. :)

A másik játékon londoni utazást vagy Alexandra könyvutalványokat lehet nyerni. Részletek itt.

Szintén az Európa Könyvkiadónál maradva: youtube csatornájukon kifaggattak néhány ismert embert, milyen kapcsolatban állnak Lady Agatha-val.

Közben lehullt a lepel Magyarország kedvencéről, ami – minő meglepetés – szintén a Tíz kicsi néger lett. Nálunk a szavazatok 26%-át kapta. Második helyet kaparintotta meg a Gyilkosság az Orient Expresszen, míg a harmadikat a Halál a Níluson. (Ezt a három regényt októberben egy közös kötetben adják ki a 100 könyv kiadói sorozat keretében!) A dobogóról épp csak lecsúszott Az Ackroyd-gyilkosság. A további sorrend:

5. A Bertram Szálló
6. És eljő a halál
7. Függöny: Poirot utolsó esete
8. Hercule Poirot karácsonya
9. Nemezis
10. Az ABC-gyilkosságok

Amit nem értek, hogy az Öt kismalac hogy nem került be a legjobb tízbe? Remek történet, zseniális véggel. Hm.

A Tíz kicsi négerből a BBC minisorozatot forgatott, ezt télen mutatják majd be.


Kép forrása: agathachristie.com

2 megjegyzés: