2016. október 2.

Peter Swanson: Egy gyilkosság ára

Kép: moly.hu
Ismertető:


Ha ​​tönkremegy a házasságod, elválhatsz. Néha azonban nem a válás a legjobb megoldás…

Ted egy reptéri bárban összeismerkedik a titokzatos és gyönyörű Lilyvel. Váltanak pár szót, és kiderül, hogy ugyanazzal a járattal utaznak Bostonba, a gépük azonban késik. Néhány pohár martini után már sok mindent megtudnak egymásról, talán többet is, mint kellene: a férfi még azt is elárulja, hogy attól tart, a felesége megcsalja, és tréfásan megjegyzi, a legszívesebben megölné az asszonyt. A vicc azonban komolyra fordul, amikor Lily felajánlja, hogy segít neki megvalósítani a tökéletes gyilkosságot. Vajon tényleg véghezviszik a tervüket? És mennyi az esélyük arra, hogy büntetlenül megússzák? Mekkora árat kell fizetniük egy kósza ötletért? 

Árulás és bosszú – ezek mozgatják Peter Swanson zseniális pszichológiai thrillerének szereplőit. A regényt nem véletlenül hasonlítják a Holtodiglanhoz és a Két idegen a vonatonhoz: a rafinált cselekményszövés fogva tartja, a váratlan fordulatok pedig az utolsó mondatig képesek megdöbbenteni az olvasót.


Vélemény:


Ez tipikusan az a könyv, amit nem lehet letenni. Nekem legalábbis nagyon nehéz volt. A második felét majd hogy nem egy szuszra olvastam el.

Ha valaki ugyanabban a témában vagy műfajban olvas, akkor elkerülhetetlen, hogy ne akadjon a kezébe egy olyan mű, amit legszívesebben a falhoz vágna. Az utóbbi időben volt „szerencsém” ilyenhez, éppen ezért is volt felüdülés Swanson könyve. Végig fenntartja az izgalmat, nem untat, és majd’ minden fejezet végére tartogat kisebb-nagyobb csavart vagy meglepetést. Pislogtam is néha rendesen, hogy „most akkor mi van”?

Igazából az Egy gyilkosság áráról nehéz spoilerezés nélkül írni. Hiszen annyira összetett és csavaros, ráadásul rám akkor hatással volt, hogy muszáj elemeznem.

Maga a cselekmény is érdekes, és nem feltétlenül lehet előre tudni (talán csak tippelni), mi is sül ki belőle. Épp ezért is tetszett, hogy nem pont úgy alakult a történet, ahogy arra az ember lánya/fia  a fülszöveg elolvasása után számítana.

/Spoiler/ Gondoljunk csak bele: ha már a fülszövegben Tedről van szó, ki gondolná, hogy kinyírják? Oké, erre biztosan érkeztek volna voksok. Na de arra, hogy ez a történet első harmadában következik be? Na ugye. /Spoiler vége/

A karakterek szépen kidolgozottak, bár mind közül Lily volt az, akit egésznek éreztem.


/Spoiler/ És annak ellenére, hogy ha nem is velejéig, de romlott volt, szerethető karakter volt számomra. Ugyanakkor az igazságérzetem erős, így bíztam benne, hogy lesz olyan fordulat, amin leomlik a maga kis biztonságos világa, amiben hiszi, hogy nem kaphatják el. Az apa levele remek a végén, bár azért a kérdés felmerül: ha tovább szőjük a cselekményt, be lehetne-e bizonyítani, hogy a lánynak köze volt a testek kútba kerüléséhez. /Spoiler vége/

Vártam, hogy előkerül majd valami vagy valaki a múltból, /Spoiler
/ pl. Kimball nyomozóról kiderül, hogy rokona Chatnek, és többek között ezért lett rendőr /Spoiler vége/, de nem történhet mindig minden úgy, ahogy azt az olvasó szeretné.

Sok mindent tudnék még írni, de nem lenne rá helyem.


Örülök, hogy elolvashattam a könyvet, nagyon szépen köszönöm a General Press kiadónak. :)


Már nagyon várom, hogy megjelenjen Swanson másik könyve, a The ​Girl With a Clock For a Heart. Bízom benne, hogy legalább annyira jó az is, mint amilyen ez volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése