2015. december 25.

Jennifer Kasius: Agatha Christie's Poirot – The Essential Novels in One Sitting

Kép forrása: Goodreads
Ezt a kis angol nyelvű könyvet december elején kaptam ajándékba Londonból. Jennifer Kasiustól eddig nem olvastam semmit, sőt, hogy tovább menjek, ehhez hasonló kiadással sem találkoztam még. Úgy gondolom, ez a kis könyvecske tipikus példája annak, amit bármelyik Poirot-fan meg tudna írni. De komolyan. Mert végül is mi ez, amit a kezünkben tartunk? Röviden: kilenc Poirot-regény pár oldalas, ám mindenre kiterjedő összegzése.

Hosszabban? Hm, lássuk csak.

A bevezetőben ízelőtő kapunk Agatha Christie-ből, a műveiből, a munkájáról. Aztán bepillantást nyerünk Hercule Poirot életébe: hogy „született”, kik alakították a filmvásznon, stb. Majd egy figyelmeztetés következik, miszerint minden egyes fejezetben lehull a lepel a gyilkosról, a miértről és a hogyanról. Plusz: senkit ne tévesszen meg az, hogy nem azt olvasta, mint amit a filmekben látott, mivel ez a könyv ahhoz hű, amit Christie VALÓJÁBAN megírt (nem pedig a félresikerült adaptációkhoz). A végére még bekerült a krimi királynőjének tömör önéletrajza, valamint a Poirot-életműbe tartozó művek listája.

A Jennifer Kasius által legjobbnak tartott kilenc regény a következő: A titokzatos stylesi eset, Az Ackroyd-gyilkosság, Ház a sziklán, Gyilkosság az Orient Expresszen, Az ABC-gyilkosságok, Nyílt kártyákkal, Halál a Níluson, Nyaraló gyilkosok, Függöny. Akinek valamelyikhez nem volt szerencséje, annak tanácsos átugrani az adott részt.

Minden fejezet elején pár szóval bemutatják a főszereplőket, majd következik a mű összefoglalója. Jómagam örömmel olvastam végig, hisz már az összes Poirot (és Christie)-regényen túl vagyok. Remekül rövidítik le az eseményeket, és azt hiszem, nem hagynak ki fontos momentumot.

Ha már kívülről fújod a nagy bajszú belga detektív fent említett eseteit, nem fog meglepetést okozni ez a könyv. Ha már túl vagy mindegyiken, de homályos egy-egy részlet, akkor ez a neked való könyv. Igaz, 304 oldalas, de tenyérnyi méretű.

Azt viszont nagyon sajnálom, hogy az Öt kismalac kimaradt, hisz van olyan jó (ha nem jobb), mint a megemlített regények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése