2015. május 13.

Elmélkedés az olvasásról

 
 Amikor olvasunk, egy teljesen más világ szippant minket magába. Új embereket, helyeket,

Vegyünk egy példát. Sokáig azt hittem, hogy általánosban nem szerettem olvasni. De később rájöttem, hogy csak a sok kötelező olvasmány miatt gondoltam így. Egy régi naplómban megtaláltam egy bejegyzést Frances Hodgson Burnett: A kis lord című könyvéről. Lejegyeztem, mikor álltam neki és mikor fejeztem be. És elindult a lavina: sorra jutottak eszembe azok a rövidebb-hosszabb könyvek, amikkel tizenéves koromban találkoztam: George Sand: A kis Fadette, Mezey Katalin: Lyukak az osztálykönyvben… Néhány még ma is megvan, és állítom: a csíkos és pöttyös könyvek igazi klasszikusok, amiket minden fiatalnak el kellene olvasnia. :)

Igaz, már nem emlékszem kristály tisztán minden régebbi olvasásomra, sőt, soknak még a címére sem, de abban biztos vagyok, hogy sokat tettek hozzá a személyiségemhez. Kevesebb lennék nélkülük.

Ma szembejött velem egy lista, mely azokat a dolgokat sorolja fel, amiket akkor tapasztalunk, ha (többet) olvasunk.


1. Olyan biztonságos menedéket lelsz, ahová elmenekülhetsz, amikor saját életed nyomasztó, túl sok, vagy egyszerűen csak unalmas

sorsokat ismerünk meg általa, és ami a legfontosabb: eddig ismeretlen dolgok derülhetnek ki rólunk.
Ez talán a leghelyénvalóbb állítás. Én legalábbis tökéletesen egyetértek vele. Nincs is annál jobb, mint a napi taposómalomból egy másik világba menekülni és elmerülni benne. Kizárni minden mást, és eggyé válni a cselekménnyel, hagyni, hogy magába szippantson. Igazi felüdülés.


2. Rájössz, hogy van családod

Abban szerintem sokan egyetértünk, hogy olvasás közben akarva-akaratlanul olyan karakterrel/karakterekkel találkozol, aki(ke)t azonnal megkedvelsz, és néhány mondat után úgy érzed, mintha egész életedben ismerted volna, és akár a legjobb barátod/barátnőd is lehetne.

3. Egy időtlen, globális beszélgetés részesévé válasz
Mindegy, milyen nyelven íródott, hol és mikor játszódik a történet, vagy hogy kikről szól. Szabadon utazhatsz térben és időben, olyan helyekre juthatsz el, ahová a jelenben talán nem tudnál.
 

                                   
4. Sosem fogysz ki a beszédtémából
Ez igaz. Ha más, olvasni szerető ismerődöddel futsz össze, egy közös témátok biztosan lesz. Megtárgyalhatjátok, hogy XY könyvét miért érdemes elolvasni, miért nem ajánlod, megvitathatjátok, hogy ABC írása miben különbözik a régiekcől, stb. Azonban arra figyelni kell, hogy ha beszélgetőpartnered nem feltétlenül könyvmoly, ne untasd a legutóbb olvasott könyvek részletes ismertetsével.


5. Többet nem fogsz unatkozni

Ez is igaz. Aki (szeret) olvas(ni), nem mondhatja, hogy unatkozik. Ha épp nincs tennivalója,

csak lekap egy könyvet a polcról, és máris testközelből nézhet végig egy lovagi párbajt, avagy segíthet felgönygölíteni egy rejtélyt. :)
 


6. Megtanulsz választékosan beszélni

Minél többet olvas valaki, annál jobban rögzülnek benne a kifejezések, szinonímák, és nem utolsó sorban a szavak helyes leírása. Egy idő után észreveszed, hogy a napok folyamán egyre kevesebbet ismétled magad, megválogatod, mit hogyan mondj, mikor hogyan fejezd ki az érzéseidet.


7. Kifejezetten várod majd a sorban állást, pihenőket és várótermeket
Nos, ha nem is várod, de ha van nálad egy papír vagy elektronikus könyv, akkor biztos lehetsz benne, hogy tartalmasan fogod eltölteni azt az időt, amíg végül sorra kerülsz. 


 
 

8. Jobb ember leszel

Ha csak ezen múlna, akkor mindenkinek olvasnia kellene, és nem lennének rossz emberek.
De – ahogy a többi pontokban – ebben is van igazság. Rengeteget lehet tanulni egy-egy történetből, emberi sorsból. És talán pont az a könyv segít neked meghozni a helyes döntést, amit épp a kezedben fogsz. Ha látjuk, hogy a szereplő helytelenül cselekszik, vagy épp a rossz utat választja, máris tudjuk, hogy ne döntsünk egy adott helyzetben.


9. Új dolgokat tanulsz meg

Akármilyen témában is olvasol (sci-fi, krimi, kaland), minden könyvből tanul az ember. A letűnt korokról, évszázadok óta halott uralkodókról, ma már kevésbbé használatos tárgyakról, kultúrákról, viselkedési normákról.


10. Rá fogsz jönni, hogy butább voltál mint hitted
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy kevesebbett tudtál, vagy másképp ismertél dolgokat. Nem feltétlenül buta az, aki keveset tud. De tény, hogy máshogy látod majd a dolgokat, és összefüggésekre figyelsz fel, amikre korábban nem.


11. Kreatívabb leszel
Ami igaz, az igaz. Sok mindenben segítenek a könyvek, főleg, ha jó ötletekkel szolgálnak. Például Joanne Fluke könyvei tele vannak sütireceptekkel. Más a történetébe DIY-ötleteket csempész. Ha pedig írni szeretsz, akkor minden egyes könyv segítség.


12. Nagyobb lesz a képzelőerőd és kevésbé fogsz attól félni, hogy furcsa vagy
Magabiztosabb lehetsz, nem feltétlenül kell attól félned, hogy kinevetnek. Sok hasonszőrű embert ismerhetsz meg, akik segíthetik a kibontakozásod, és rájössz: vagy nem vagy furcsa, vagy pedig a többiek is épp oly különösek, mint te magad.
 
 

Tehát az olvasás: szórakoztat, tanít, kikapcsol, felfrissít, megvígasztal. Mindenkinek ajánlom! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése