2018. március 4.

Írói pályázatok, avagy az első tollvonástól a publikálásig


Amikor az ember (gyermeke) írni kezd, akaratlanul is eszébe jut, de jó lenne, ha egyszer kiadnák a könyvét. Vagy ha nem akarunk ennyire előre rohanni, akkor egy hozzá értő ember őszinte véleménye mindenképpen jólesne.Az írókat összegyűjtő weboldalakon azonban sokszor nem kapunk megfelelő mennyiségű vagy minőségű kritikákat. (Igaz, pályázatok esetében is a kiírótól függ, mennyire véleményezik a beküldött pályaműveket.)

A digitális világ megjelenése óta egyre több pályázattal találkozunk az interneten. Az online magazinoktól kezdve a könyvkiadókig végtelen számú lehetősége van az írópalántáknak a megmérettetésre. Mindenféle műfajban, versben vagy prózában, rövidebb vagy hosszabb terjedelemben… a sor végtelen.

A pályázatokralegtöbbször kezdő írók – olyan – műveit várják, amik még nem jelentek meg, sem online, sem nyomtatásban. De találkoztam már felhívással, amire már ismert szerzők is írhattak.

A legtöbb pályázaton online vagy nyomtatott publikálási lehetőséget lehet nyerni, vagy éppen ajándékcsomagot, és nem ritka az sem, ahol ezek mellet anyagi juttatás is üti a szerző markát. Az internetesés e-könyv megjelenés tény és való, több emberhez eljut, mint a papír alapon kiadott könyv, de az mégis más: kézzel fogható, igazi, maradandó. Én előnyben részesítem azokat a lehetőségeket, ahol nyomtatásban lehet megjelenni, mert végül is sok írónak ez a legnagyobb álma. És egy kötetben szerepelni másokkal, már majdnem olyan, mintha saját könyvünk lenne. Én így tekintek arra a két antológiára, amiben eddig írásaim jelentek meg, és nem titok: mind a kétszer pályázaton nyertem a publikálást.

Elárulom azt is, hogy hol. A Holnap Magazin oldalán folyamatosan, havi szinten futnak a pályázatok. (A Pennán kívül ezt az egy oldalt ismerem, ahol ilyen rendszerességűek.) Van vers és novella pályázat, mindkettőn belül két lehetőség van: vagy adott címre kell megírni a verset/történetet, vagy hagyományos módon, megkötés nélkül.

Lejjebb elárulom a titkom, mert hiszem, hogy ez (is) segített.


Mire figyelj egy pályázatnál


Van, aki ösztönből jól ír, és csak minimálisan kell javítania az írásán később, és van, akinek szenvednie kell. Nem jöhet a siker rögtön az elején, nem állhatunk neki így egy pályázatnak. Kell az alázat, és semmiképp sem szabad elbíznunk magunkat.

Egy pályázati mű esetén legfontosabb szerintem a jó témaválasztás (persze sok kiíró szab erre irányuló feltételeket, de van, ahol nincs megkötés), és a megfogalmazás. Az, hogy egy adott témára nem olyan történetet írunk, amilyet mindenki más, sorsdöntő lehet. Például: a szerelem témára tízből nyolcan (ha nem kilencen) biztosan férfi-nő kapcsolatról írnak. A szeretetnél már nagyobb eséllyel lesznek olyanok, akik pl. szülő-gyerek vagy testvéri kapcsolatról írnak. De ne álljatok meg itt. Gondoljátok tovább. Ma már nagyon sokan vannak, akik a saját nemükhöz vonzódnak. Ezzel is lehet már egy csavart vinni a cselekménybe. A szeretet esetében pedig: növények, állatok is szerethetnek, sőt, tárgyak is. (Erre a témára íródott négy éve az egyik gyakorlati feladatom itt a Pennán (Egy szó, ezer történet /A fűzfa/). Az írói fantázia határtalan.

Már azzal ki fogtok tűnni a sok pályázati anyag közül, hogy nem a megszokott, sok esetben várt módon írjátok meg a verset, novellát. Ha a zsűri látja, hogy el tudtok rugaszkodni a biztostól, már nagyobb esélyetek lesz. (Persze a körítés is fontos: a nyelvezet, a helyesírás, a pályázati kiírásban szereplő kritériumok betartása, stb.) Garancia persze sosincs, de én hiszek abban, hogy merjünk újulni és kockáztatni.

Nem mindegy az sem, milyen hosszú a mű. A legtöbb esetben megszabják a terjedelmet, célszerű ezen belül maradni. Ugyanakkor egy hosszú írás lehet olyan unalmas, mint egy rövidebb tartalmas és sokatmondó.

Akadnak fizetős pályázatok is, amivel az adott (online) magazin/kiadó további munkáját, vagy épp adott esetben a nyertes műveket tartalmazó kötetek legyártását teszik lehetővé. Én személy szerint ezek fölött nyugodt szívvel siklok át. Jobban szeretem az ingyenes pályázatokat, és amikor idő, de főleg ihlet engedi, részt is veszek rajtuk. (Az megint más lapra tartozik, ha maga a pályázat ingyenes, és a nyertes ajándékkötetet kap, de a további példányokat meg kell vásárolni.)

A szárnyaikat épp csak bontogató palánták közül sokan persze félnek a pályázatoktól, és ez normális.De ha olyan a kiíró oldal, rengeteget lehet tanulni is. Bizonyos oldalakon lehetőség van arra, hogy már meglévő írásokat közzétegyenek, amiket a tagok véleményezhetnek. Minél többet gyakorol valaki, és persze ha megfogadja a tanácsokat, annál több tapasztalatot szerez, és idővel gördülékenyebben, magabiztosabban fog írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése