2015. február 7.

Fred Vargas: Messzire fuss, soká maradj


Kép  forrása: Moly
Párizst rejtélyes levelek lepik el, nem is akármilyen módon. Titokzatos írójuk kihasználja Joss LeGuernt, aki ükapja nyomdokaiba lépve kikiáltóként kezd el tevékenykedni a francia főváros egyik útkereszteződésében. Külön erre a célra felállított ládikájából veszi elő minden nap a kihirdetendő híreket, melyek napjaink apróhirdetéseinek felelnek meg.
Eközben Adamsberg főfelügyelőhöz több bejelentés is érkezik, miszerint valaki furcsa, fordított négyesekhez hasonló jeleket festett fel több ház/lakás ajtajára, gondosan ügyelve arra, hogy egy-egy ajtó mindenhol érintetlen maradjon.

2015. február 6.

Linda mesél

Kép  forrása: Moly
Linda, vagyis az őt alakító Görbe Nóra válogatásában ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok Benedek Elek, Móricz Zsigmond vagy Arany László meséivel, de rengeteg népmese is helyet kapott a kötetekben.

Különösen aranyos történeteket olvashatunk, például a folyton pletykálkodó asszonyról, egy vödör és egy kút különös kapcsolatáról, egy szemtelen léggömbről, vagy épp két hazudós legénykéről.

Esti mese gyanánt remek választás a könyv, hiszen a benne szereplő örök értékű kincsek rövidek, a mellettük-körülöttük lévő rajzokról nem is beszélve.

Marc Levy: Ha lenne még egy esély



Kép  forrása: Moly

Andrew Stilman a New York Times oknyomozó riportere. Egy nap váratlanul belebotlik régi szerelmébe, az elfeledett érzések pedig újra utat törnek. Olyannyira, hogy nem sokkal később összeházasodnak. Ám egy héttel az esküvő után a férfit kocogás közben megtámadják. Összeesik. Amikor magához tér, rájön, hogy a két hónappal korábbi eseményekbe csöppent. Csak az jár a fejében, hogy kapott egy újabb esélyt, hogy mindent másképp csináljon, amit az előző életében elrontott. Továbbá hatvankét napja van, hogy kiderítse, ki és miért akarta meggyilkolni.


Oscar Wilde: Dorian Gary arcképe


Kép  forrása: Moly
Dorian Gary gazdag és gyönyörű. Amikor egy barátja portrét fest róla, azt kívánja, hogy ő maga maradjon örökké fiatal és szép, helyette az arcképe öregedjen. Kívánsága hogy, hogy nem, valóra válik. Évek telnek-múlnak, de az ifjú semmit nem változik. Legalábbis külsőre. Ám, ahogy azt mindenki tudja, vigyázni kell a kívánságokkal, mert nem mindig azt kapja az ember, amit szeretne. Doriannek is nagy árat kell fizetnie meggondolatlan kijelentése miatt.

Régóta kíváncsi voltam erre a történetre, ezért nagy várakozással telve vetettem bele magam az olvasásba. Az első bekezdéssel megfogott. Gyönyörű leírások, képek, a hangulatuk mesés. Békét sugárzik, megnyugtatja az embert és melengeti a szívét.